Logo

Knížky pro všechny kluky a holky

Povolání našich předků

Povolání našich předků

Od formanů k silákům

Jarolímková Stanislava, Filípek Jiří

Kniha vás seznámí s tím, jak si naši předkové zajišťovali obživu. Využívali řemesla, věnovali se dopravě, léčení, pohostinství, psaní, ilustrování i tisku novin a knih či různým způsobům bavení diváků. Dočtete se také o méně známých zajímavostech, které vás možná překvapí, a navíc zjistíte, jak byli lidé dříve pracovití, přemýšliví a vynalézaví. Více >

Tištěná kniha 199 Kč 399 Kč - 50 %
Ikona dárku
Kupte si knihu a získejte dárek - knížku ve stejné hodnotě od nás dostanete zdarma!
O knize Recenze O autorovi Další informace

O knize

Kniha vás seznámí s tím, jak si naši předkové v minulosti zajišťovali obživu pro sebe a své rodiny. Někteří k tomu využívali řemesla, další se věnovali dopravě, léčení, pohostinství, psaní, ilustrování i tisku novin a knih či různým způsobům bavení diváků. Dočtete se také o méně známých zajímavostech, které vás možná překvapí, a navíc zjistíte, jak byli lidé dříve pracovití, přemýšliví a vynalézaví.

Dozvíte se například:
• jaký byl rozdíl mezi drátníky a dráteníky,
• že Marie Terezie již v 18. století propagovala očkování,
• proč byl u nás první rentgen umístěn v hotelu,
• že apatykáři prodávali i rovnače uší, kocouří sádlo a zuby vepřů,
• proč trhovci občas kousali do některých mincí,
• co prodávali hárkaři a pekáčové báby,
• s čím tajně obchodovali kati,
• proč nosívali horníci do dolů v klíckách ptáky či hlodavce,
• co byla bramborová divadla,
• jak pracovali břichomluvci a jak reiteráci,
• proč mívali jarmareční zpěváci s sebou často pejska.

Náhled knihy

Recenze

Kniha, kterou napsala Stanislava Jarolímková a krásnými ilustracemi doplnil Jiří Filípek, by určitě neměla chybět v žádné rodinné knihovně. Více informací


Obrovské množství informací o povoláních, kterými se živili lidé v minulosti, jsem se dočetla v knize nazvané Povolání našich předků – od formanů k silákům. Začetla jsem se do období mezi 9. až 19. stoletím, kdy ještě neexistovala dnešní vyspělá technika. Autorka knihy Stanislava Jarolímková se snažila, aby si čtenář zapamatoval u vybraných profesí co nejvíce zajímavostí, a to se jí, myslím, podařilo. Publikaci doprovázejí ilustrace Jiřího Filípka. Je určena dětem od jedenácti let, což odpovídá. Je vhodná také pro učitele dějepisu a pro všechny dospělé i děti, které zajímá život našich předků.
Celá recenze na martinamickova.blog.idnes.cz


Tato kniha nesmí chybět v žádné knihovně. Každý by měl mít doma základní naučné knihy a tato je skvělá tím, že se zaměřuje jen na povolání našich předků.
Sice je to kniha určená dětem, ale i dospěláci se z knihy dozví plno zajímavostí.
Celá recenze na Ronnieandbook.blogspot.com


Milé děti, milí dospělí, kniha povolání našich předků není učebnicí dějepisu ani průvodcem pro volbu povolání, ačkoli i jim by mohla mimochodem prokázat dobrou službu. Je to vyprávění soustředící se na zajímavosti a perličky, které souvisely s životem našich předků; vyprávění, které vás chce spíše nadchnout než-li poučovat a zpravidla se jedná o zajímavosti, které vás donutí nad danou věcí diskutovat nebo si ji pro ověření ještě aspoň „vygoolit“. Kniha Povolání našich předků je příjemným a zajímavým počtením, ukrácením dlouhé chvíle i dobrým doplněním pro školní referáty. Je vcelku lhostejno, zda ji přečtete postupně nebo budete namátkou objevovat střípky z historie.
Celá recenze na lacultura.cz


Kniha, kterou napsala Stanislava Jarolímková a krásnými ilustracemi doplnil Jiří Filípek, by určitě neměla chybět v žádné rodinné knihovně. Určitě bude tou, která se dědí z generace na generaci. Můžete si v ní číst spolu s dětmi, povídat si s nimi o tom, jak se kdysi žilo a přidat i příběhy svoje a své rodiny.
Celá recenze na Velkeucho.cz

O autorovi

Jarolímková Stanislava

Stanislava Jarolímková se narodila v Praze a už na střední škole ji zajímala méně známá, nepřesná, či dokonce chybná fakta, která se snažila uvádět na pravou míru. Brzy mívala takovýchto poznámek plné sešity, a protože se o ně chtěla podělit s dalšími milovníky historie, vystudovala žurnalistiku. Po absolutoriu pracovala jistý čas v malé redakci a poté se…

Další informace

Tištěná kniha

Formát / stran: 207×288, 144 stran
Datum vydání: 11. 11. 2021
ISBN: 978-80-271-2497-8

Novinky